
Håndverksmester ( Smed) Trond Quale, kom til Bodø fra Slidre i 1823. Han fikk kjøpe tomt med tilhørende hus og smie på Hundholmen i 1825. I 1930 selger Quale, som var flyttet til Hernes, eiendommen til smedkollega Petter Pettersen Hegbom fra Sverige. På denne tomten kommer etter hvert Hegboms herberge, senere Grand Hotel.

Hegbom drev som smed, baker og hotellvert i flere år.
På 1860 tallet solgte Hegbom hotellet til Simon Kildal Nilsen, som egentlig kom fra Skjervøy. Kildal Nilsen var en driftig og fremsynt kar. Han var en av foregangsmennene for å starte opp Saltens Dampskibs Selskap.

På andre halvdel av 1800 tallet ble det et eventyrlig sildefiske og dette førte da også til at det ble behov for flere overnattingsrom i Bodø. Hotellet ble utbygd i 1870 årene. Det ble flere rom, salonger og en stor spisesal. Nå ble det arrangert større selskaper og ikke minst generalforsamlingene i SDS.
Kildal hadde åtte barn, flere av dem deltok i driften. Nå hadde hotellet både vin og brennevinutsalg, ja til og med kinodrift. Like nedenfor hotellet drev han skjenkestuen “Kneipen”.

Simon Kildal døde i 1889, men hadde noen år tidligere solgt hotellet til fru Wittenberg fra Tyskland. Fra 1906 til 1910 ble hotellet drevet og eiet av ekteparet Thomsen Skovsgård.
Omkring 1905-1910 begynte kinoeier .J.B.Jørgensen med fast kinodrift i losjelokalet Fram, men flyttet senere over gaten og drev fra samme sted som Kinogården i dag. Hotellet fortsatte med kinodrift i konkuranse med Fram, også etter at Haanes og Hoseth overtok hotelldriften.
Ole Hoseth og Julius Haanes overtok driften av hotellet i 1910, fra ekteparet Thomsen Skovsgaard.
Med nye eiere fra 1910, ble det med en gang installert elektrisitet i bygget.

Noen år senere reiste Haanes til Hønefoss, hvor han kjøpte Hotell Phøniks.
I 1924 ble nok en fløy åpnet og hotellet fikk nå to tårn og flere moderne rom. Med ny riksvei over Saltfjellet (les på annen side), ble det stort oppsving av reisende til byen. Nok en utbygging ble satt i gang og en stor hotellfløy sto ferdig i 1939.

1939 og stor utbygging
Den nye delen som sto ferdig i 1939, først sett fra Storgata, så fra Sjøgata. Men det skulle bare gå rundt ett år fra nydelen var åpnet, til byen og landet ble invadert og den 27.mai 1940, ble nesten hele Bodø by utslette av tyske bombefly. Den nye delen ble en del skadet, mens de gamle trebygningene brant totalt ned. Den nye delen ble straks reparert og satt i stand til ny drift. Noe av arealet ble brukt til andre formål. Olaf Brunæs kolonial drev fra en del av bygget som lå mot Sjøgata.
-Som en liten kuriositet, på bildet over til venstre står det en bil parkert like ved Margarinfabrikken. Denne bilen tilhørte Arne Neeraas, som hadde sin forretning i 2. etg, der den står parkert. Når krigen kom ble denne bilen konfiskert av tyskerne og gitt til foræderen Jonny Larsen, han som ble henrettet på Bremnes fort, rett etter krigen. Bilen ble funnet igjen i en garasje i Rønvika.

.
Mer kommer
.
.