
Ja tidene har endret seg, i dag er det langt fra politisk korekte med en slik overskrift og den ville nok aldri kommet på trykk i dag i avisenes nyheter.

Men hvem var denne mørkhudete mannen og hvor kom han fra. Og hva i alle dager skulle han her?
Sporene går via en danserestaurant i Bodø, til Nederland og Sør-Amerika.
NRK Nordland gjorde en undersøkelse i 2012, antakelig også med det formål å møte denne karen, ja om han da fortsatt var til.
Orkesteret skulle spille på danserestauranten Monty i 14 dager. Lederen for bandet var Alberto Gemerts. Han er altså vår mann, og Aftenpostens «neger».

Født i Surinam
Gemerts ble født i Surinam, landet i Sør-Amerika som tidligere var en nederlandsk koloni. Han dro så til Nederland, der han jobba som musiker.
Men, så ble det spillejobb langt mot nord, der lokalbefolkningen ikke hadde sett mange mørkhudede tidligere.
Hvem som sørget for at orkesteret kom til Bodø for å spille, er ikke kjent, men vedkommende sørget altså for at Aftenposten fikk sin overskrift denne dagen ? «Første tog til Bodø, neger var med».
Alberto Gemerts gikk bort tidligere i år (11.7.2012), etter et kort sykeleie, skriver NRK Nordland, men dette var nok ikke riktig.
Alberto døde senere
Feilinformert. NRK hadde planlagt å få tak i mannen for å gjøre intervju om den 50 år gamle saken, men fant altså ut at mannen var gått bort i 2012. Nå kan det jo se ut til at kontaktene nrk brukte da, kanskje ikke var helt oppdaterte. Egne undersøkelser hos Albertos plateselskap og flere Nederlandske nettsider, viser at det var Alberto Gemerts sønn, med samme navn, som gikk bort i 2012. Alberto selv døde i 2016, så det hadde kanskje vært mulig allikevel å fått et intervju i 2012.
Her kan du høre Alberto Gemerts fra 1964
.
.
.